LA PETITA MONTSERRAT HA NASCUT

La Montserrat a la clínica i a casa. Els tràmits burocràtics.

   Com deiem a l'anterior crònica, la Viviana va tenir la Montserrat a la Clínica i la van ingressar dilluns. Mentre la mare estava a la clínica, en Josep, a partir del dia següent, va haver de realitzar tot un reguitzell de gestions burocràtiques. Gràcies a Déu, va anar tot molt més ràpid i millor de l'esperat. 

   Per si algú alguna vegada s'hi troba, tot seguit expliquem el què va caldre fer, tenint en compte que cada dos per tres canvien les coses i que segons els llocs ho fan d'una manera o d'una altra. 

 1. A la Clínica donen dos impresos: un de color groc amb l'informe mèdic de la maternitat i un de color vermell amb una butlleta estadística. Cal comprovar que el primer estigui signat per la llevadora. El segon no cal, a no ser que hi hagi hagut complicacions mèdiques. Normalment, només omplen la part mèdica i la resta de dades les hem d'omplir nosaltres. Cal dur-los degudament emplenats i signats.

 2. Alta del nadó al Registre Civil. En el nostre cas, en Josep va anar a la Plaça Duc de Medinacelli, al de Barcelona. A l'entrada, a mà dreta, hi ha uns botons per demanar tanda. Si no es veu clar, els "seguratas" t'ho expliquen, però deuen estar farts d'explicar-ho a tothom i per tant millor espavilar-se per un mateix. Del registre civil hem de sortir amb el llibre de família amb la nova entrada de la nova filla ja cumplimentada. Seria interessant després d'això fer una fotocòpia del llibre de família amb les noves dades, per si ens ho demanen més endavant. Els impresos groc i vermell se'ls queden i a partir d'aquí el llibre de família és l'únic document vàlid. Allà cal dur-hi: 

 3. Baixa per maternitat de la mare. En el nostre cas, com que la Viviana no cotitza, no va caldre.

 4. Certificat a l'empresa de la mare. En el nostre cas, com que la Viviana no treballa, no va caldre.

 5. Certificat a l'empresa del pare. Vam haver d'anar al departament de Recursos Humans de l'empresa del Josep (la feinada va ser trobar-lo en una empresa tan gran!). Seria recomanable avisar-los amb antelació per tal que ho tinguin ja preparat. De l'empresa s'ha de sortir amb un certificat on hi consten diverses dades que cal informar a la Seguretat Social per aconseguir el permís de paternitat. Durant aquests dies, no és la teva empresa qui et paga sinó la Seguretat Social. Cal dur-hi:

 6. Tràmits a l'INSS. No confondre amb altres institucions de la seguretat social, ja que tenen moltes sigles. En el meu cas, vaig anar a les oficines que tenen al carrer Concepció Arenal, on em van atendre de meravella i molt amablement. Cal demanar cita prèvia, això sí. Cal tramitar-hi, el permís per maternitat (no calia en el nostre cas ja que la Viviana no treballa), el de paternitat i l'afiliació del nadó (es pot triar de qui depèn, però en el nostre cas no calia ja que el pare és l'únic que cotitza i per tant només podia dependre del pare). D'allà, després del segon i tercer tràmits (el primer no calia), s'havia de sortir amb un imprès comprovant de sol·licitud de la prestació per paternitat i amb un imprès d'afiliació on hi ha la llista de beneficiaris amb el nom de la petita inclòs. Cal dur els següents documents:

 7. Inclusió del nadó a la mútua privada que tenim. La meva germana se'n va encarregar, com també el tema d'autoritzacions d'estada a la clínica, etc.

 8. Targeta Sanitària i assignació del Pediatra. Vam anar al CAP del barri i, després de preguntar, vam anar al lloc on tocava. Ens ho van tramitar ràpidament. Van caldre aquests documents:

 9. Alta al padró municipal: Teòricament, es fa automàticament gràcies a la butlleta estadística que té el registre civil, però ens van dir allà que seria recomanable anar i empadronar-la directament nosaltres. Necessitarem, quan ho fem, el DNI del pare i el llibre de família.

 10. Deduccions d'Hisenda per mare treballadora. Com que la Viviana no cotitza, no hi tenim dret.

 11. Prestació econòmica de la Generalitat de Catalunya: A partir del juny d'enguany l'han suprimida.

 12. Més endavant, li haurem de tramitar el DNI, per tal que la Montserrat pugui anar a Xile algun dia.

    Com podeu veure, "gràcies" a ser el Josep qui treballa i la Viviana qui no treballa, no tenim pràcticament dret a cap deducció de cap tipus, només 13 dies laborables. Si hagués estat a la inversa, tot haurien estat facilitats. Cal tenir en compte que la Viviana estudia i, per tant, té unes absències de la llar similars a les d'una dona treballadora, però sense treballar, i el Josep no té dret a la baixa per maternitat perquè no és una dona. I per postres, "gràcies" a les retallades i a la crisi, han desaparegut tots els ajuts per fills (però en canvi, l'avortament gratuït el mantenen, això sí, no ho oblidem!). És molt injust. Sembla com si procuressin fomentar que la gent avorti i en canvi qui té fills tot són pals a les rodes i dificultats, per no dir res de la gran burocràcia que hi ha pel mig, per no dir res del munt de nits sense dormir que portem tots dos. Insistim en que és molt injust.

   Bé, després del moment de "mal rotllo", tornem a la Viviana. Va estar quatre dies a la Clínica, recuperant-se de les ferides (els punts aplicats) i de tots els esforços fets, mentre que tant a ella com a la petita, la sotmetien a nombrosos controls mèdics. Finalment, dijous dia 1 de desembre, li van donar l'alta i van poder tornar tots tres a casa, cansats però feliços i satisfets. 

   Per cert, que a la Clínica Pilar Sant Jordi es menja molt bé! En l'apartat negatiu a vegades es contradiuen una mica, ja que, per exemple, porten a la vegada el menjar de la Viviana i el suplement per la petita, com si es poguessin solapar ambdós àpats. També, altres vegades, es contradiuen una mica uns i altres. I per últim, en l'àmbit negatiu, a vegades et diuen que facis determinades coses (cura del melic, etc.) però seria interessant que et fessin una demostració de com fer-ho. En l'apartat positiu, a més del menjar, hi ha el fet que el tracte és molt agradable, en general, que coneixen bastant bé la seva feina i que l'ambient és força bo. 

   Un cop a casa, van venir els dies d'histèria, de no menjar, de no dormir i d'estar tota l'estona pendents de la petita, que ens ocupava tot el temps de tots dos. També van venir les típiques visites inoportunes, sense avisar i en el pitjor moment, que eren molt d'agrair però que a vegades molestaven una mica, sincerament. Passats aquests primers dies, la cosa ja comença a normalitzar-se i ja ens podem organitzar una mica. Ara toca enfocar aquest nou ritme de vida i veure créixer la petita Montserrat. Però això ja forma part d'una altra història.

   I ara passem a la part més agradable i per la qual han valgut la pena tots aquests sacrificis: les fotos de la petita Montserrat, des del seu naixement, l'estada a la clínica i l'arribada a casa. Esperem que us agradin. Si hi feu click les veureu a mida més gran.

 28/11/11. Aquesta foto ja la vau veure a l'anterior crònica. És la Montserrat al llit, amb la seva mare. Té tot just cinc horetes de vida.
 29/11/11. Té un dia de vida i és a la clínica, encara.
 29/11/11. Aquesta foto és del mateix moment que l'anterior. A la clínica, amb un dia de vida.
 30/11/11. A la clínica, encara. Un dia abans de deixar-la. Ja té dos dies de vida.
 30/11/11. Aquesta foto és del mateix dia que l'anterior. La Viviana la té en braços.
 06/12/11. Aquí ja està a casa i descansa tranquileta.
 06/12/11. Aquesta foto és força curiosa. Si mireu la foto de l'ecografia de les 20 setmanes, a la crònica corresponent, gairebé sembla un negatiu fotogràfic d'aquesta foto. Podeu veure que el perfil és exactament el mateix.
  21/12/11. Una preciosa foto amb ja a la vora d'un mes de vida.

 

Anirem ampliant aquesta secció amb noves fotografies tan aviat com en tinguem més de disponibles.

 


Nota: EL CONTINGUT D'AQUESTA WEB (TEXTOS, IMATGES, ETC.) ESTÀ AQUÍ AMB EL PERMÍS DELS SEUS AUTORS. ESTÀ PROHIBIT PUBLICAR-LO A CAP LLOC SENSE PERMÍS DELS SEUS RESPECTIUS AUTORS. 

Data de la darrera actualització: 20-01-2012